Reuzekluut vur Wim Lemmens

Download de foto van Reuzekluutdrager Wim hier

De Reuzekluut gut uutgereikt werre an Wim Lemmens! Op zondag 4 fibberwarie om 13.11 uur is der de gelegenheid um Wim & Marion te filisitiere ien de Smelehof.
Vanaf hier wille weej Wim & Marion van harte filisitiere en weej kieke uut naor de resepsie op zondag 4 fibberwarie!
 

De Reuzekluut, de hoogste Vastelaovends onderscheiding ien ut Pielreuzenriek, wordt dit jaar uitgereikt aan niemand minder dan Wim Lemmens. De uitreiking vindt voor de 46e keer plaats op zondag 4 februari 2024 in de Smelehof om 13:11 uur.

Wim werd geboren op 28 augustus 1965 als nakomeling van Johan Lemmens en Truus Maas. Hij groeide op aan de Timmermannsweg in Ysselsteyn, samen met één zus en twee broers. Hier hadden ze samen een onbezorgde jeugd.

Na zijn basisschooltijd vervolgde Wim zijn opleiding aan de middelbare school, waar hij het Gymnasium afrondde. Hierna begon hij aan de praktijkopleiding. De MAS voltooide hij in 1 jaar en ging vervolgens naar de  praktijkschool voor varkenshouderij en pluimveehouderij.  Het was voor Wim al vroeg duidelijk dat dat hij het varkens en kippenbedrijf van thuis over wilde nemen.

In december 2004 kwam de liefde op het pad van Wim en kwam hij Marion van de Pas tegen. Al snel besloten ze samen te gaan wonen aan de vertrouwde Timmermannsweg in Ysselsteyn. In 2007 verwelkomden ze hier hun tweeling Tim en Iris, waarmee het gezin compleet was.

Als vrijwilliger heeft Wim gedurende vele jaren zijn diensten verleend aan diverse verenigingen. Muziek maken en anderen de gelegenheid bieden om van muziek te genieten, vormen een rode draad door het leven van Wim. vanaf 1983 was hij slagwerker bij de Smeleblaozers, waar hij gedurende zo’n 15 jaar het ritme sloeg. Daarna  nog 5 jaar onderdeel van het  geluidsteam en diverse acts. Met de vastelaovend waren de Smeleblaozers onmisbaar in Ysselsteyn en daarbuiten.

In 1976 sloeg Wim zijn eerste ritmes bij de drumband van de Peelklank voornamelijk op de kleine trom. In de daaropvolgende jaren onderging de slagwerkgroep in Ysselsteyn een indrukwekkende transformatie, waarbij steeds meer muziek werd gemaakt op melodisch slagwerk. Wim had ook een mooie bijdrage aan het succes van het Percussie Ensemble op landelijk niveau. Muzikaal, maar ook als leider van deze groep. Deze rol vervulde Wim altijd met veel plezier.  Ook op bestuurlijk niveau heeft Wim zich jarenlang ingezet voor de muziekvereniging. Hij maakte acht jaar deel uit van het bestuur en heeft daarmee een mooie bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en het succes van de vereniging.

De overtuiging “de jeugd heeft de toekomst” heeft Wim aan het denken gezet. In 1999 heeft hij het idee geopperd voor de oprichting van JES (Jeugd Ensemble Slagwerk). Samen met Luc Janssen waren zij de drijvende krachten achter dit initiatief. Gedurende 20 jaar heeft Wim een grote rol gespeeld in het begeleiden van veel jonge muzikanten op hun weg naar het grote korps. Dankzij het opzetten van JES bloeit het Percussie Ensemble in Ysselsteyn tot op de dag van vandaag. Zijn inzet hebben niet alleen de jeugd, maar ook de hele gemeenschap van Ysselsteyn  laten genieten van deze muziek. Wim is nog steeds actief lid van het Percussie Ensemble.

Muziek wordt vaak gecombineerd met humor, dit resulteert in een kleurrijk geheel met een carnavalesk tintje.

In 1984, op 19-jarige leeftijd, begon Wim zijn “carrière” als buutreedner op de Bonte Avond in Reuzesteyn. Na zijn eerste buut was hij verkocht. Het schrijven van een buut is iets waar je het jaar rond mee bezig bent, waarbij Wim graag zegt: “De grappen en humor liggen op straat.”

Door de jaren heen merkte Wim op dat het aantal buutreedners in de gemeente Venray steeds verder afnam. Samen met Henk Stevens smeedde hij een plan om dit te voorkomen. In 2011 werd de Buutacademie opgericht, een initiatief dat met open armen werd ontvangen en uitgroeide tot een bekend fenomeen in de Limburgse en Brabantse carnavalswereld.

Wim is een ware woordenkunstenaar waarmee hij mensen op het podium in hun kracht weet te zetten. Dit heeft niet alleen geleid tot een groei in het aantal buuts in de gemeente Venray, ook kwamen er  diverse finalisten voor de Limburgse Buutkampioenschappen uit voort.  De Buutacademie leverde al 2 kampioenen af

Theo Nellen in 2020 en Helga Cornelissen in 2022. In 2017 werd Wim onderscheiden als Groeëtmaester ien de huusorde van de Opperpiëlhaas, een erkenning voor zijn bijdrage aan de carnavalscultuur.

Wim is al zijn hele leven betrokken bij de carnaval in Reuzensteyn. In 2002 werd hij gevraagd om de nieuwe Vorst der Piëlreuzen te worden. Met trots presenteerde Wim in 2003 zijn eerste prins, waarna vijf prachtige jaren volgden. Samen met het bestuur nam Wim de regie over de carnavalsactiviteiten op zich, waarbij zij gezamenlijk zorgden voor een soepele verloop van de regeerperiode van de betreffende Prins. Zijn inzet en betrokkenheid hebben bijgedragen aan een kleurrijke carnavalservaring van de Piëlreuzen tijdens deze periode.

Gedurende vele jaren was hij ook medeorganisator van de liedjesavond in Ysselsteyn. Naast zijn organisatorische talent heeft Wim vele Reuzensteynse schlagers geschreven, die door diverse Piëlreuzen en Piëlreuzinnen zijn gezongen. Het schrijven van liedjes ging vaak hand in hand met het begeleiden van deze artiesten.

Daarnaast heeft Wim regelmatig vernieuwende ideeën aangedragen. Zijn inzet heeft bijgedragen aan het succes van de liedjesavond. Een tastbare herinnering van zijn bijdrage is de Wiet van der Hoff wisseltrofee, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de winnaar van de liedjesavond. Deze trofee, waar Wim trots op is, heeft hij mede ontwikkeld en in het leven geroepen.

In 2009 heeft Wim de overstap gemaakt van het liedjes comité naar Kommissie BOL.

Kommissie BOL organiseert elk jaar de Bonte avonden en de Ouderenavond, waar artiesten van eigen bodem schitteren op het podium. Wim heeft met zijn tomeloze energie, creativiteit en passie voor humor en muziek, een mooie stempel gedrukt op wat de bonte avonden en artiesten nu zijn. Niet zo maar bonte avonden maar een complete show vol entertainment. Samen met het hele team van licht, geluid, grime, begeleiding en ondersteuning genieten tegenwoordig 1400 mensen van deze avonden.   

Ook als artiest heeft Wim zijn stempel  gedrukt. Zo heeft hij met 11 eigen buuts meegedaan. Binnen de Drumband in Ysselsteyn is het al een decennialange traditie om deel te nemen aan de bonte avond, waarbij Wim vaak een kleine of grote rol vervult.

Daarnaast heeft Wim een belangrijke rol gespeeld in het oprichten van de muzikale groep John@Wim.TL, die garant staat voor een unieke mix van muzikaliteit en humoristische liedjes. Als kartrekker binnen deze groep neemt Wim de verantwoordelijkheid op zich voor het schrijven van pakkende liedteksten en het bedenken van humorvolle elementen in de act. Samen hebben ze niet alleen talloze optredens verzorgd tijdens de bonte avonden in Ysselsteyn, maar ook op diverse zittingsavonden in de regio. Waarbij ze het publiek steeds weer weten te pakken met hun unieke mix van muziek en humor.

De kinderen van Wim en Marion zijn beiden actief bij de plaatselijke voetbal en korfbalvereniging. In 2019 trad Wim toe tot het bestuur van de korfbalclub.  Hier coördineert Wim onder andere de jaarlijkse rabarberactie, waarmee financiële middelen worden vergaard om de vereniging gezond te houden.

Ook op technisch vlak draagt hij zijn steentje bij. Het beheer van materiaal en het nodige onderhoud vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Hierdoor kunnen talloze jongens en meisjes ongestoord genieten van hun favoriete sport.

In 2022 heeft Wim de overstap gemaakt naar het algemeen bestuur van SV Ysselsteyn. Hier fungeert hij als het verbindingsstuk tussen het bestuur en de toegewijde vrijwilligers van VUT-actief. Dankzij de inzet van deze enthousiaste vrijwilligers ligt het sportpark er altijd keurig en goed onderhouden bij. Wim hecht veel waarde aan persoonlijk contact en onderhoudt dit regelmatig door gezellig een kopje koffie te drinken met de vrijwilligers. Deze betrokkenheid draagt bij aan een positieve sfeer en een gezonde vereniging. Met deze verantwoordelijke taken zorgt Wim ervoor dat jong en oud kunnen blijven genieten van de prachtige wereld van sport binnen SV Ysselsteyn.

De Reuzekluut wordt dit jaar uitgereikt aan een man met een mooie staat van dienst voor de Ysselsteynse gemeenschap. Een persoon die zich op muzikaal, creatief, organisatorisch en bestuurlijk vlak op vele manieren heeft ingezet om talenten en verenigingen in stand te houden en te laten bloeien. Hiervan plukken we met z’n allen de vruchten, als publiek bij allerlei activiteiten en als leden van de diverse verenigingen. Wim Lemmens is een waardig drager van de reuzekluut 2024, de hoogste vastelaovends onderscheiding in het Pielreuzenriek.

Getaekend Bestuur Carnavalsverieëneging de Piëlreus,

Vorst Martijn