Reuzekluut 2023 vur Jan Jaspers

De Reuzekluut, de hoogste Vastelaovends onderscheiding ien ut Pielreuzenriek, wordt dit jaar uitgereikt aan niemand minder dan Jan Jaspers. De uitreiking vindt plaats op zondag 12 februari in de Smelehof om 13:11 uur. Iedereen krijgt de gelegenheid om Jan te feliciteren.

Jan is een echt pielreus in hart en nieren. Geboren op 10 januari 1954 in Ysseslsteyn. Jan is een zoon van Toon Jaspers en Net Lenssen. Het gezin telde 4 jongens, Jan was de jongste van het stel. Jan heeft altijd een onbezorgde jeugd gehad en ging al vroeg werken. Stukadoren is zijn beroep en zijn passie. Van jongs af aan wilde hij dat worden en daar werden ook de nodige diploma’s voor gehaald. Van timmeren tot het aannemers en middenstandsdiploma.

Jan is getrouwd met José op 17-11-77. Samen hebben ze 2 zonen, Dirk 1984 en Rene 1987 en ondertussen zijn ze ook trotse Opa en Oma van Sem, Gus, Lana en Davi waar ze met regelmaat doen oppassen.

 Het carnavalsbloed kroop bij Jan al vroeg door de aderen. In de jaren 1967 en 1968 mocht Jan in de jeugdraad en in November 1980 trad hij toe bij de raad van 11.

Het bestuur van de Piëlreus was destijds op zoek naar een nieuwe secretaris penningmeester, in die tijd nog een gecombineerde rol. Vanaf 1982 heeft Jan deze taak op zich genomen en werd een drijvende kracht binnen de vereniging. 16 jaar hebben Jan en Jose met heel veel plezier vele mooie taken verricht binnen het bestuur van de Pielreus.

Een mooie bekroning op die tijd bij de carnavalsvereniging is, het prins zijn in 1991.

Het bouwen van carnavalswagens gebeurd al jaar en dag, ook toen was dit al een grote kostenpost. Maar aan het einde van het seizoen werd elke wagen ritueel verbrand. Dat hier andere mogelijkheden lagen had het bestuur van de carnavalsvereniging indertijd wel in de gaten. Om de uitgaven enigszins beheersbaar te houden ging men wagens kopen. De eerste wagen werd door Jan in 1987 gekocht voor Prins Jo I. In de jaren daarna werden er ook wagens aangehouden om die later weer te verhuren, om zo de kosten beter te kunnen dekken. Hier had Jan een grote hobby aan. Als je even met Jan zit te praten komen de mooiste en grappigste anekdotes boven tafel. Van nachtelijke ritjes om wagens op te halen tot politie escorte aan toe om veilig thuis te komen.

Tot 2009 heeft Jan zich beziggehouden met de ‘ handel’ van de carnavalswagens voor de Pielreus. Na al die jaren is Jan ook een bekend gezicht geworden in het land van de polyesterwagens.

De optochten werden steeds kleurrijker en de wagens werden groter en mooier.

Vanaf 1998 is hij betrokken als jurylid bij de optocht in Reuzesteyn, waarvan vele jaren als voorzitter van de optocht commissie. Met oog voor detail werden alle deelnemers beoordeeld. Vanaf 2005 is Jan ook jurylid bij de optocht in Rooy geweest. Tot 2018 Heeft hij altijd met heel veel plezier beide optochten beoordeeld.

Naast de carnaval is Jan jaren betrokken geweest bij de muziekvereniging. Jan is helemaal niet muzikaal aangelegd. Maar zoon Dirk is al vanaf kinds af aan actief bij de drumband. Daar waren ze naar iemand op zoek voor het bestuur en waarbij muzikale ervaring zeker geen vereiste was. In de jaren 90 heeft Jan 9 jaar in het bestuur van muziekvereniging de Peelklank gezeten. Er werd volop vergaderd en Jan stak daar waar het kon zijn handen uit de mouwen.

Boven op de zolder beheerden zij de garderobe van de muziekvereniging. Een taak die ze samen uitvoerden. Alle nieuwe muzikanten werden door José in het nieuw gestoken. Ook herstelwerk en reparatie van kleding werd uitgevoerd zodat de muzikanten er netjes op stonden met serenades en tijdens de concours.

Instrumenten bij de muziekvereniging zijn duur. De vriendenkring is een belangrijke instrument voor de muziekvereniging en haalt d.m.v. leden gelden op om deze instrumenten mede te kunnen betalen. Jan is in 2011 bij het bestuur gekomen van de vriendenkring. Samen zorgen ze voor nieuwe

“vrienden” en ook wordt de muziek vereniging ondersteund bij het opruimen van het circuit de Peel waardoor gelden opgehaald worden voor de vereniging.

Eind jaren ’90 is Jan als vrijwilliger betrokken op het Jera On Air festival, destijds nog Jera Open Air.

De taak om de ingekomen contanten op te halen was Jan op het lijf geschreven. In de eerste jaren werden de artiesten nog contant betaald. Deze gelden werden, 2x geteld en netjes afgegeven bij de band of artiest door de organisatie .

De afgelopen jaren heeft Jera On Air een grote groei doorgemaakt. Tot op de dag van vandaag haalt Jan alle contanten op, op dit inmiddels 3 daagse festival.

Sporten vinden Jan en José belangrijk. In de jaren 80 is Jan lid geworden van de tennisvereniging. En begin jaren 80  heeft hij 4 jaar in bestuur gezeten voor de wedstrijdorganisatie . Ze hebben zich beide op vele vlakken ingezet, zowel als de handen uit de mouwen gestoken moesten worden als op organisatorische vlak. Jose in de jaren 90 10 jaar bestuurlid en  Jan vanaf 2002 in het bestuur. Hebben ze samen 27 jaar bestuurlijke taken uitgevoerd. Jan was verantwoordelijk voor de accommodatie het onderhoud van de gebouwen en van de banen. Vanaf 2011  zit hij ook bij het groepje vutters die de banen onderhouden. Elke woensdag wordt er, gesnoeid, grasgemaaid, blad geruimd, alles wordt er aangedaan zodat de leden gebruik kunnen maken van de baan. Tot op de dag van vandaag is Jan nog actief lid van de tennisvereniging en geniet hij volop van het slaan van een balletje.

In het begin van zijn werkende leven is hij lid geworden van de FNV. In het jaar 2003 is Jan aangesloten bij de belasting service FNV. Op vrijwillige basis worden hier de aangifte papieren ingevuld. In de begin jaren waren dit er een 50-60 per jaar. Toentertijd nog allemaal handgeschreven papieren. Door de jaren heen werden cursussen gevolgd om de belasting aangifte digitaal te doen.

Met deze digitalisering worden er nu een 300 aangiften per jaar verwerkt en dit doet Jan nog tot op de dag van vandaag. Het is een uit de hand gelopen hobby geworden van Jan, waar hij veel mensen een helpende hand kan bieden.

De wensbus is een mooi initiatief wat vanuit Ysselsteyn is opgezet, en verder uitgebreid naar Leunen, Heide en ut Veulen.

Vanuit zijn ervaring bij de FNV verzorgt Jan de BTW aangifte van de Wensbus.

Jose is vaste chauffeur en maakt ook de roosters voor de 14 chauffeurs. Mocht er een chauffeur uitvallen dan springt jan bij en neemt een rit over. Rijden voor Ysselsteyn, Leunen, Heide en Veulen. Iedereen wordt thuis opgehaald en weer thuis gebracht. Een mooie dankbare bijdrage aan de samenleving wordt op deze manier gedaan.

De Reuzekluut wordt dit jaar uitgereikt aan een man met een mooie staat van verdiensten voor de Ysselsteynse gemeenschap. Een persoon die zich op verschillende manieren heeft ingezet om verenigingen in stand te houden en te laten bloeien. Door bestuurlijk werk, handen uit de mouwen steken of soms een ongezouten mening. Hiervan kunnen de leden de vruchten plukken en genieten van een stukje ontspanning bij de diverse verenigingen.

Jan Jaspers is een waardig drager van de reuzekluut 2023, de hoogste vastelaovends onderscheiding in het Pielreuzenriek.

Getaekend Bestuur Carnavalsverieëneging de Piëlreus,

Vorst Martijn