Reuzekluut 2018 vur Bert van Vegchel!

Ankommende zondag 4 fibberwarie zal Bert van Vegchel de Reuzekluut uutgereikt kriege um 13.11 uur ien de Smelehof. Vur zien verdienste an òs dörp werd heej ien ut zönneke gezet. Hiernao is der gelegenheid um Bert en Ine te fillicitieren. Wilde iets vurdragen, nim dan efkes kontakt op mit ut bestuur via Erwin Janssen, 06-14062643.

De Reuzekluut, de hoogste Vastelaovends onderscheiding ien ut Pielreuzenriek, wordt dit jaar uitgereikt aan Bert van Vegchel. De uitreiking vindt voor de 43e keer plaats op zondag 4 februari in de Smelehof om 13:11 uur. Iedereen krijgt de gelegenheid om Bert en echtgenote Ine te feliciteren.

 

Bert is geboren in Heide, kerkdorp van de gemeente Venray. Op 5 september 1946 is Bert ter wereld gebracht. Bert is een Zoon van Sjang van Vegchel (“Sjang van Liether Bert”) en Drien Ewals (“Drien van Groene Tinus”). Het ouderlijk huis waarin de kinderen van Vegchel de eerste jaren opgroeiden had de naam “De Lieth” in Heide. Het gezin telde 8 kinderen, 4 zussen en 3 broers, waar van Bert de oudste is.

Bert heeft vroeger op de basisschool te Heide gezeten. In 1954 toen Bert 8 jaar was zijn ze met 6 kinderen verhuist naar het Piëlreuzen dorp Ysselsteyn. Hier zijn nog 2 kinderen geboren. Ze zijn komen wonen op de Moostdijk in de boerderij waar nu de familie Leeyen een rundvee bedrijf runt. Destijds was het een gemengd boerenbedrijf, Koeien, Kippen, Varkens en een stukje tuinbouw maakte het bedrijf compleet. Bert moest al op jonge leeftijd op de Moostdijk de koeien ‘s morgens en ‘s avonds melken.

Het was een logische gevolg dat Bert destijds de keuze maakte om een boeren opleiding te volgen. Hij ging naar de lagere land en tuinbouwschool in Venray. Deze opleiding duurde 4 jaren. Na deze opleiding moest er eerst gewerkt worden op de boerderij. Na 2 jaren hard werken is Bert weer naar school gegaan. Op de Landbouw winterschool, tegenwoordig de Mas, er werd een 2-jarige opleiding gevolgd om aansluitend het boeren leven in te gaan. In 1971 gaf Bert aan iets anders te willen en werd de boerderij aan de Moostdijk verkocht.

Er werd in het dorp de oude meesterswoning gekocht aan het Lovinckplein. In die tijd was gezelligheid met elkaar ook belangrijk. Bert ging in het weekend regelmatig dansen bij danszaal Prinsenhof in Venray. In deze jaren is hij ook zijn huidige vrouw Ine tegen het lijf gelopen. Ze zijn getrouwd op 13 december 1974, en zijn in dat jaar, direct na het trouwen, samen gaan wonen aan de Pioniersstraat in Reuzesteyn. Hier zijn ook de twee kinderen van Bert en Ine geboren. Zoon Perry en dochter Sandy. Ondertussen zijn ze ook trotse Opa en Oma van 4 kleinkinderen waar ze met enige regelmaat oppassen.

In de jonge jaren van Bert was het hard werken als boer zijnde. Hij sloot zich als 15 jarige aan bij de Jongen Boeren en Tuinders Bond (JBTB). Eerst als lid en later heeft hij het secretariaat voor zijn rekening genomen. Aansluitend is hij ook nog 2 jaar voorzitter geweest van deze club. Destijds werd het Boerenbruiloftsfeest in ut Piëlreuzenland georganiseerd door deze vereniging. Bert heeft dit dorpsfeest 4 jaar mee georganiseerd. Zelf is hij ook nog de bruidegom geweest in het jaar 1969. Waar hij voorop ging in dit boerenfeest.

In 1971 heeft Bert zich omgeschoold naar een technische achtergrond. Waarna hij is gaan werken bij de Duitse tapijtfabriek Carl Freudenberg in Oostrum als onderhoudsmonteur. Bert heeft hier tot 1982 gewerkt toen de fabriek gesloten werd. In 1978 hebben ze aan de Litsenbergweg een nieuw huis gebouwd en zijn hier in 1979 heen verhuisd

Het ondernemerschap van vroeger zat toch nog in het bloed en heeft hij in 1982 de papieren gehaald voor fietsenmaker en is daar in de garage een fietsenzaak begonnen. In deze kelder zijn vele fietsen gerepareerd en verkocht. Ook zijn hier vele hoge fietsen, de z.g. legbaterijfietsen gemaakt welke nog soms gebruikt worden tijdens optochten en andere carnavals activiteiten. In de jaren ‘80 maakte Bert ook zelf crossfietsen en werd er hier veel op gefietst door Ysselsteyn. Helaas was er destijds geen crossbaan. Bert ging in overleg met Hay Maessen, en werd er een crossbaan aangelegd op een stuk grond van Hay aan de huidige Gezellenbaan. Bulten werden gemaakt en de autobanden werden samen met de jeugd ingegraven en de baan was een feit. Eind jaren ‘70 is Bert als bestuurslid in de dorpsraad gekomen. Later als ondernemer was het niet altijd gemakkelijk om in deze functie de juiste beslissingen te nemen, en is hij na 7 jaar gestopt. Bert heeft ook 12 jaar in het bestuurd van de VZO gezeten, waar hij de jaarlijks VZO fietstocht mee organiseerde en de route uit zette. De opbrengst van deze tochten ging altijd naar een goed doel. Bert beheerd en wisselt voor de VZO nog steeds de reclameborden in de 5 reclame zuilen welke in Ysselsteyn staan.

De wielersport is een van de punten waar Bert zich voor in heeft gezet. In de begin jaren “80 heeft hij het “Wieler comité” mee opgericht. Er werd in de zomer een wielerronde in het dorp georganiseerd en in de winter een cyclocross wedstrijd in de bossen van Ysselsteyn. Later is hier de huidige Tourclub uit ontstaan. En zo heeft Bert ook veel kleine projecten in het dorp mee aangestuurd en gemaakt. De kerstster welke nog elk jaar op het dak van de kerk staat is door Bert gemaakt. Ook heeft hij 15 jaar op het stembureau gezeten bij verkiezingen. Op het moment is hij nog contact persoon bij de seniorensport in Venray. Het regelen en begeleiden van ouderen die graag willen gaan sporten.

Op een gegeven moment werd aan de Bert de vraag gesteld of hij promotor wilde worden voor het Astma fonds voor Midden-Limburg. Dit hield in om te zorgen dat in alle 57 dorpen en wijken in dit gebied een organisator was voor de collecte en deze aan sturen. Aangezien in het gezin Ine en Sandy ook last van Astma hebben is Bert zich hier voor in gaan zetten van 2006 tot 2009. Hij heeft toen ook in veel van die dorpen “De week van de goede doelen” gepromoot.

In 2011 heeft Bert zitting genomen in de Stichting Historie Ysselsteyn. Daar heeft hij zich vooral in gezet voor een boek over het Ysselsteyn van voor 1940. Van 2014 t/m 2016 werden door de leden van SHY gegevens verzameld van alle gebouwen en personen vanaf het prille begin tot 1940. Niet alleen de namen en bijnamen van de bewoners komen aan bod, maar ook bijzondere feiten en voorvallen rond deze personen worden uitgebreid beschreven. Per straat worden dan ook alle panden onder de loep genomen. Het geeft de lezer een bijzonder inzicht in het ontstaan van ons eigen ontginningsdorp. Het waren 3 drukke jaren waarin veel werk is verricht door Bert en zijn vrouw Ine. Ca. 120 adressen moesten uitgezocht worden, contacten moesten gelegd worden, informatie en foto`s in gescand.

En aansluitend moesten al deze gegevens ook gedigitaliseerd en samengesteld worden zodat het boek “Zo is het begonnen” gedrukt kon worden. En het resultaat mag er wezen. Een boek waar Ysselsteyn trots op kan zijn.  

De Reuzekluut wordt dit jaar uitgereikt aan een man met een bijzondere staat van diensten voor de Ysselsteynse gemeenschap en ver daarbuiten. Rustig, bekeken, maar wel gedreven in de functies die jij bekleed hebt. Vaak op de achtergrond, en in de luwte vele werkzaamheden verrichten en die mede gezorgd hebben voor een leefbare Ysselsteynse gemeenschap. Bert van Vegchel is een waardig drager van de Reuzekluut 2018, de hoogste vastelaovends onderscheiding in het Pielreuzenriek.

Getaekend Bestuur Carnavalsverieëneging de Piëlreus

Vorst Martijn